3. MÍSTO V KATEGORIIDigitální transformaceroku 2021

Vezmeme to úplně od začátku: Co je to vlastně ubytovací portál? Je to internetová stránka s nabídkou rekreačních nemovitostí, na které můžete inzerovat svou nemovitost k pronájmu. Vytvoříte na něm profil vaší nemovitosti, nahrajete fotky a napíšete popis. Pak už jenom čekáte na klienty.

Druhy ubytovacích portálů

Aby to nebylo moc jednoduché, ubytovacích portálů je více druhů a liší se způsobem fungování. Podle nás je nejdůležitější toto rozdělení:

 

  • české a
  • zahraniční,
  • provizní s rezervačním systémem a
  • poptávkové bez rezervačního systému.

 

České ubytovací portály

V posledních letech se objevila celá řada českých ubytovacích portálů. Některé jsou kvalitní, jiné méně. Pokud se rozhodnete pro český ubytovací portál, máte výhodu, že budete mít zákaznickou podporu v češtině. Mnohé české portály také mají obstojnou návštěvnost, takže se nemusíte bát, že svoji nemovitost nepronajmete. Možná znáte české ubytovací portály jako třeba E-chalupy.cz, Cs-chalupy.cz, eUbytko.cz nebo Explorio.

 

Zahraniční ubytovací portály

Mnohé zahraniční portály jsou notoricky známé a osvědčené. Uživatelé REZEO si nejvíce oblíbili již zmiňovaný Booking nebo AirBnb, hojně používané jsou třeba Agoda.com nebo Hotels.com. Může se zdát, že si vystačíte s jedním velkým zahraničním portálem, ale ve skutečnosti je to složitější.

 

Z průzkumu mezi uživateli REZEO nám vyplynulo, že většina našich uživatelů používá čtyři až šest ubytovacích portálů. Optimální výsledky se dostaví, pokud kombinujete české a zahraniční ubytovací portály. Bylo by tak chybou sázet jenom na největší zahraniční hráče.

 

Ideální je kombinace velkých ubytovacích portálů s těmi menšími.

 

 

Provizní ubytovací portály

Provizní portály bývají propojené s rezervačním systémem. Fungují tak, že za registraci a inzerci nic neplatíte, ale odvedete portálu provizi z každého zaplaceného pobytu, který vám portál zprostředkoval. Platíte tedy až ve chvíli, kdy vyděláváte. Tento systém využívají třeba české portály Amazing Places, Hotel.cz nebo Penziony.cz a zahraniční portály Booking, AirBnb, Agoda.com nebo Hotels.com.

 

Výhoda je, že provizní portály obsahují rezervační systém. Ten funguje tak, že na profilu vašeho ubytování je i rezervační kalendář, kde si host sám odklikne termín pobytu a přímo na portálu také za pobyt zaplatí. Vy se tak nemusíte o nic starat. Provizní ubytovací portály mají buď vlastní rezervační systém (Booking, AirBnb), nebo je do nich zabudovaný externí rezervační systém, například rezervační systém REZEO.

 

Provize ale bohužel nebývají zrovna malé, pohybují se mezi 10 a 20 procenty. Některé portály vám také pošlou peníze až po ukončení pobytu, což může být třeba i půl roku po rezervaci. Další nevýhodou může být, že některé portály umožňují zrušit pobyt i krátkou dobu před jeho zahájením. Může se pak stát, že třeba přes zimu zaplníte letní sezónu, ale spousta lidí na poslední chvíli pobyt zruší a vy už nestihnete volné termíny zaplnit. Je proto nutné si pečlivě prostudovat obchodní podmínky portálu a správně ho nastavit.

 

Poptávkové ubytovací portály

Další ubytovací portály fungují na základě poptávky, to znamená, že na profilu vaší nemovitosti je poptávkový formulář, kontakt nebo odkaz na váš web. Zájemce se vám ozve a vše okolo pobytu vyřešíte spolu. Portály fungující na základě poptávky nebo uvedeného kontaktu jsou bez rezervačního systému.

 

Většina ubytovacích portálů funguje na systému ročních plateb. To znamená, že portálu zaplatíte za to, že na něm smíte rok inzerovat vaši nemovitost. Tady byste měli dobře zvážit, jestli je portál natolik kvalitní, aby se vám to vyplatilo. Ceny za roční inzerci na portálu se pohybují od 500 do několika tisíc korun.

 

Nevýhoda těchto portálů je právě absence rezervačního systému. Poptávky na ubytování vám tak chodí mailem nebo telefonicky, což vyžaduje práci navíc. Také je časté, že když na poptávku neodpovíte hned, hosta ztratíte, protože konkurence je velká a když host nedostane okamžitou odpověď, jde jinam.

 

Z pohledu hosta je také nevýhoda, že kvůli absenci rezervačního systému jsou kalendáře obsazenosti na těchto portálech často neaktuální. Je totiž potřeba, aby je pronajímatel vyplňoval ručně, čímž vznikají prodlevy a může se stát, že host bude poptávat termín, který už je obsazený. Pronajímatelé totiž často nevyužívají možnosti synchronizace kalendářů obsazenosti, kterou nabízí třeba REZEO.

 

Vybírejte opatrně

Jak vidíte, každý typ ubytovacího portálu má nějaká pro a nějaká proti. Proto je potřeba vybírat obezřetně. Napsali jsme pro vás také článek, který vám poradí, jak vybrat ubytovací portál a na co si dát pozor.

 

REZEO dokonce s některými vybranými portály spolupracuje a může se za ně zaručit. To by vám mohlo výběr usnadnit. Přečtěte si, které portály to jsou v článku Spolupracujeme s mladými ubytovacími portály. Které to jsou?

Přečtěte si také...

×

Aplikace lze stáhnout pouze do mobilního zařízení.

Otevři rezeo.cz v mobilním zařízení, následně klikni na „Stáhnout“, přihlas se do aplikace a ulož na plochu.