3. MÍSTO V KATEGORIIDigitální transformaceroku 2021

 

 

Nemáte představu, jak vám může online rezervační systém ulehčit život? Přesně pro vás je tento článek. Přečtěte si, v čem je rozdíl při používání a nepoužívání rezervačního systému REZEO. Pojďme si to ilustrovat na několika základních příkladech.

Získávání rezervací

Začneme tím nejdůležitějším. Abyste mohli vydělávat, musíte nejdřív získat rezervace. Konkurence je velká, tak se vám bude hodit každá výhoda, kterou nad ostatními pronajímateli můžete mít. Online rezervační systém vám umí zajistit více rezervací.

 

Bez REZEO: Váš potenciální klient se rozhodne, že si konečně zarezervuje objekt, kde stráví dovolenou. Večer si sedne k počítači a vytipuje několik pěkných ubytování, mezi nimi i to vaše. Protože nemáte rezervační systém a už je večer, nebude vám hned volat. V lepším případě vám napíše e-mail nebo si řekne, že vám zavolá druhý den. V horším případě (což je pravděpodobnější) si vybere ubytování u konkurence, která rezervační systém používá. Chce totiž rezervaci odkliknout, mít vyřešeno a jít v klidu spát.

 

Tento scénář je velmi častý. Přibližně 30 % rezervací ubytování proběhne mezi osmou večerní a sedmou ranní. Tedy v době, kdy vám jen málokdo bude chtít volat. Klienti navíc chtějí mít hned vyřešeno a málokdy budou čekat do druhého dne, aby se vám ozvali. Pokud tak nemáte REZEO, přicházíte zhruba o třetinu potenciálních klientů.

 

S REZEO: Online rezervační systém vám pochytí i rezervace, které se uskuteční večer a v noci. Klient si sedne k počítači a v jakoukoliv denní nebo noční dobu si může ubytování zarezervovat odesláním online formuláře. Okamžitě vidí, kdy máte volno a kolik bude pobyt stát. Na pár kliknutí si termín rovnou zarezervuje, zatímco vy budete v klidu spát. Nemusí čekat až se vám dovolá, nemusí psát e-maily a čekat na odpověď. Formulář vám totiž visí na webu 24 hodin denně 7 dní v týdnu a kdykoliv zpracuje novou rezervaci za vás.

 

 

Evidence rezervací

Pokud nechcete, aby se vaše podnikání proměnilo v chaos, musíte si vést evidenci rezervací. Kdo jsou vaši hosté, na kdy si ubytování rezervovali, jestli mají zaplaceno… Tuto nutnou (a nudnou) sérii úkonů vám online rezervační systém umí usnadnit.

 

Bez REZEO: Klientovi se na internetu zalíbí vaše ubytování. Zvedne telefon nebo otevře e-mail a kontaktuje vás. Tím to pro vás začíná. Zapíšete si jeho údaje, termín jeho rezervace a domluvíte si cenu. Vyznačíte termín pobytu do svého kalendáře, potom posíláte výzvu k úhradě zálohy, následně výzvu k uhrazení doplatku, musíte klientovi potvrdit, že jste peníze přijali, a pokud to bude vyžadovat, tak nakonec vystavit i fakturu. Všechny údaje ručně zapisujete na papír nebo do tabulky v Excelu, každou změnu (zaplacení faktury a podobně) musíte v záznamech ručně aktualizovat. Tímto způsobem řešíte mnohdy spoustu rezervací souběžně.

 

S REZEO: Klientovi se na internetu zalíbí vaše ubytování. V kalendáři na webu si vybere termín pobytu, kliknutím zarezervuje. REZEO mu spočítá cenu, zašle výzvu k platbě zálohy i doplatku, odešle potvrzení o přijatých platbách a pokud je třeba, tak i automaticky vygeneruje fakturu. REZEO vám také automaticky spáruje příchozí platby s rezervacemi a vy uvidíte stav rezervací „uhrazená záloha“ nebo „zaplaceno“. Všechny údaje o rezervaci jsou automaticky zaneseny v systému, vám přijde oznámení o rezervaci a tím pro vás povinnosti spojené s evidencí rezervací končí. Pokud budete v budoucnu jakékoliv údaje potřebovat, snadno je dohledáte. Díky automatizaci vás žádné papírování nečeká.

 

 

Kalendáře obsazenosti

Přehled o tom, kdy máte na vaší chatě nebo chalupě zrovna volno, si držet musíte. V kalendářích ale někdy vznikají zmatky. Obzvlášť když je potřeba skloubit ty papírově s těmi elektronickými. Třeba když ubytování nabízíte na svém webu, kde nemáte rezervační systém, a zároveň na ubytovacích portálech typu Booking a Airbnb.

 

Bez REZEO: Klient, který vás našel na webu, vám zavolá a rezervuje si ubytování. Vy si musíte ručně zapsat termín pobytu do svého kalendáře a navíc ještě aktualizovat elektronické kalendáře na ubytovacích portálech. Totéž platí i opačně – pokud si klient rezervuje ubytování třeba na Bookingu, vy si musíte termín zapsat do svého kalendáře, abyste ho měli na očích, když vám bude volat někdo, kdo vás našel na webu. Ne vždy totiž máte kalendář z Bookingu nebo Airbnb po ruce.

 

S REZEO: Protože REZEO můžete nasadit na svůj web, zájemce o ubytování vám nemusí volat nebo psát. V kalendáři na webu hned vidí, v jakém termínu máte volno. Vybere a zarezervuje si termín, ten se do kalendáře okamžitě vyznačí jako obsazený. Když si navíc REZEO propojíte s ubytovacími portály, bude komunikovat i s jejich kalendáři. Při každé rezervaci, ať už proběhne kdekoliv, se všechny kalendáře automaticky aktualizují. Vy nemusíte nikam nic zapisovat a nic hlídat, systém pracuje za vás.

 

 

Dvojité rezervace

Pokud kalendáře nesvěříte rezervačnímu systému, můžou vás potrápit na více frontách. Když je neuhlídáte, vznikají dvojité rezervace. Ty jsou mezi pronajímateli obzvlášť nepopulární.

 

Bez REZEO: Klient vám zavolá a zarezervuje si ubytování. Než aktualizujete kalendář na ubytovacím portálu, kde inzerujete také, jiný klient tam odklikne rezervaci na stejný termín. Najednou máte problém – dvojitou rezervaci. Tuhle nepříjemnou situaci musíte vyřešit tak, že jednomu z klientů rezervaci stornujete. To je nepříjemné, protože ne každý klient bude mít pro nastalou situaci pochopení. Může se stát, že se k vám po takové zkušenosti už nevrátí. Pro vás to navíc znamená práci navíc s rušením rezervací a aktualizací kalendářů.

 

S REZEO: Protože máte na svém webu rezervační systém ubytování REZEO, nemůže k dvojí rezervaci vůbec dojít. Klient na webu si ubytování na daný termín sám zarezervuje, tím se automaticky aktualizuje kalendář i na ubytovacích portálech, se kterými jste REZEO propojili. Stane se tak přesně ve chvíli, kdy klient rezervaci provede. Jedná se o nejlepší způsob, jak se dvojitým rezervacím (a zklamání klientů) bránit.

 

 

Pohodlné pronajímání s REZEO

Výhod a usnadnění, které vám používání rezervačního systému ubytování REZEO přinese, je daleko víc. Podívejte se na náš web, kde je najdete všechny. Nejdůležitější ale je, že REZEO vám výrazně zjednoduší vaše podnikání a ušetří hromadu času. Věnujte čas tomu, co máte rádi, a nechte rezervační systém, aby pracoval za vás.



 

Přečtěte si také...

×

Aplikace lze stáhnout pouze do mobilního zařízení.

Otevři rezeo.cz v mobilním zařízení, následně klikni na „Stáhnout“, přihlas se do aplikace a ulož na plochu.